3 fazlı asenktron motor olarak da adlandırılan trifaze elektrik motorları; stator ve rotordan oluşur. Trifaze elektrik motorlarında stator, 3 fazlı bir sargı taşırken, rotor kısa devreli bir sargı taşır. Yani stator, 3 fazlı bir kaynaktan beslenir. Rotor sargısı ise gücünü elektromanyetik indüksiyon yoluyla stator sargısından alır.
Trifaze elektrik motorlarının çalışma prensibi, manyetik alan (RMF) üretimi ilkesine dayanır ve monofaze elektrik motorunun çalışma şekline göre farklılıklar gösterir. 3 fazlı bir kaynaktan beslenen stator sargısı sayesinde oluşan manyetik alan, hava boşluğundan geçer ve sabit olan rotor iletkenlerini keser.
Manyetik alan ve sabit rotor iletkenleri arasındaki bağıl hareket nedeniyle rotor iletkenlerinde elektromotor kuvvet (EMF) indüklenir. Rotor devresi kısa devre ile kapatıldığı için rotor iletkenlerinde akım meydana gelir. Akım taşıyan rotor iletkenleri, stator sargısı tarafından üretilen manyetik alana yerleştirilir. Sonuç olarak rotor iletkenleri mekanik kuvvete maruz kalır. Tüm rotor iletkenleri üzerindeki mekanik kuvvetlerin toplamı, rotoru dönen manyetik alanla aynı yönde hareket ettiren bir tork üretir. Bu sayede trifaze (3 fazlı) elektrik motorlarında giriş elektriksel güç, çıkışta mekanik güce dönüştürülmüş olur.
Adından da anlaşılacağı üzere üç fazlı asenktron motorlar olarak, 3 farklı AC besleme ile tedarik edildiğini söylemeliyiz. Bu da motorların kullanım alanının hem hafif hem de ağır yükler için geniş olacağını söyleyebiliriz. Özellikle sincap kafesli motorlar, işlevsel dizaynlarına ek olarak dayanıklı tasarımları ile de öne çıkıyor.
Trifaze elektrik motorları fiyatlarının çok değişken olduğunu fakat ekonomik sınıfta ürünlerin de pek çok marka ve model çerçevesinde temin edebileceğinizi söyleyebiliriz. Botem olarak trifaze motorlar olmak üzere hemen her tür motor türünü müşterilerimiz için tedarik edebilmekteyiz.
Üç fazlı asenkron motorlar, yedek parça konusunda sorun yaşatmaz. Hemen her modelin en az 20 yıl süreyle piyasada yedek parçaları bulunabilir. Aynı zamanda yüksek verimlilik ve güç değerleri konusunda avantajlıdır.
Trifaze elektrik motorları, zayıf başlangıç torkuna ve yüksek ani akımlara (nominal akımın yaklaşık 4 ila 8 katı) sahiptir. Her zaman gecikmeli güç faktörü altında çalışırlar. Ortalama 0,3 saniye gibi bir gecikme söz konusudur.
Trifaze elektrik motorları, kullanım alanlarının epey geniş olması sayesinde her üretim sektörü içinde önemli bir yere sahiptir. Vinçler, asansörler, gemiler, makine daireleri, tarım ekipmanları, vb. sayısız kullanım alanına sahip elektrik motorları modelidir.
Trifaze elektrik motorları, verimlilik sınıflarına göre 3 farklı kategoriye ayrılmaktadır. IE1’den başlayarak IE4’e kadar (standart, yüksek, premium ve süper premium) şeklinde verim sınıfları vardır. Monofaze motorlarla kıyaslandığında güç gerektiren uygulamalar için daha çok tercih edilebilecek motor çeşitleridir. Buna karşın bakımları standart prosedürlere tabidir ve nispeten daha kolaydır.
Her ne kadar ağır güç gerektiren uygulamalar için trifaze motorların iyi bir seçenek olduğunu söylesek de 1 kw, 2 kw gibi düşük güç değerlerinde de kullanıcılarının tercih ettiği motorlardır. Trifaze elektrik motorları 1 dakikada yaptığı devir sayısı ve gücüne göre farklı modellere sahiptir. Örneğin; “1.000 devir 11 kW trifaze elektrik motoru” veya “1.500 devir 18,5 kW trifaze motor” şeklinde aynı markanın farklı modelleri mevcuttur.
Model konusunda epey bir çeşitliliğe sahip olması, trifaze elektrik motoru fiyatlarının da geniş bir skalada yer alacağını gösteriyor. Güç değerine göre fiyatlandırılmaktadır. Bunun yanında bazı markaların daha üstün bir malzeme kalitesi ve daha uzun çalışma süresi gibi avantajlı özellikleri, o markaların fiyatlarını etkileyen faktörler arasındadır.