Klemensler bir devre yolunu hızlı ve kolay bir şekilde ayırmak veya kesmek olan elektro-mekanik cihazlardır.
Klemensler çeşitli boyutlara, şekillere, yapılara ve kaliteye sahiptirler. İşlevleri tasarım şekillerini belirler ve bağlantı kolaylığını, bağlanma tipini, dayanıklılığı, pimler arasında yalıtım gibi özelliklere göre sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmaya ek olarak klemensler zorlu şartlara dayanıklı olabilmeleri için titreşim, aşırı sıcak, kir, su ve daha fazla çevresel koşullara göre tasarlanır.
Klemensler, porselen, plastik, ve metal gibi çeşitli materyallerden yapılmaktadır. Klemensler, kullanılacakları alana göre üretilirler ve birçok çeşidi vardır.
Düz Klemens:
Buat, pano gibi sistemlerde iki kabloyu doğrudan birbirlerine eklemek için kullanılırlar.
Bu klemenslerin iletken kısımları pirinçten, dış yüzeyleri plastik veya porselenden yapılmaktadır.
Simit Klemens:
Elektrik pano sistemlerindeki iki akım kablosunu birbirine eklemek için kullanılırlar. Simit klemenslerin iletken kısımları genellikle bakırdan imal edilmektedir. Dış yüzeyleri ise porselen veya bakalit kullanılarak yapılmaktadır.
Düz Hat Klemens:
Bina içlerinde bulunan elektrik hatlarına ekleme yapılırken kullanılırlar. Ekleme yapılacak hattın şekline göre U biçiminde veya T biçiminde şekillerde kullanılabilirler. Ekleme yapıldıktan sonra ek yerleri lehim yapılarak kapatlılır.
Ray Klemensler:
Farklı şekillerde ve birbirinden ayrı konumlarda bulunan devre elemanlarını güvenli bir şekilde birbirine bağlamaya yararlar. Özellikle elektrik panoları gibi sistemlerde yan yana duracak şekilde konumlandırılırlar. Ray klemensler kullanım amaçlarına göre geçiş klemensi, nötr klemens veya sigortalı klemens olarak farklı çeşitlere sahiptir.