Enkoderler bağlı olduğu motorların mil hareketlerine göre sinyal üretmektedir. Bunun yanı sıra enkoderler bağlı olduğu motor millerinin hareketlerini ve konumlarını kontrol ederek geri bildirim gönderen bir kontrol ve algılama aracı olarak da bilinmektedir. Motor mili üzerinde hız, yön, konum gibi durumları belirler. Endüstri alanında birçok noktada ve ürün üzerinde enkoderler kullanılmaktadır.
CNC torna tezgâhları, hareketli ve hareketsiz kamera üzerinde, hareketli ve hareketsiz robotlar üzerinde, otomasyon alanında ve servo motor ile çalışan parçalar, mekanizmalar üzerinde kullanım kolaylığı açısından enkoderler tercih edilmektedir.
Enkoder kullanım alanları iki sınıfa ayrılmıştır. Bunlar; döner kullanım alanları ve doğrusal kullanım alanlarıdır. Çeşitlilik göstermesinin yanı sıra birçok alanda da kullanıma uygunluk sağlayacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir.
Endüstri alanında robotlar üzerinde, endüstriyel kontrol işlemleri sırasında, tezgahlarda, kapı kontrol cihazlarında, medikal cihazlarda, ölçme gereçlerinde, levha işleme makineleri üzerinde, balans ve ölçekleme cihazlarında, uydu anten ve teleskoplarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra cam, mermer, ahşap, çimento, tahta, fayans gibi malzemelerin işlenmesi sırasında kullanılan makinelerde de enkoder kullanımı mevcuttur.
Tekstil ürünleri ve deri ürünleri işleme makinelerinde enkoder kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra akıllara gelecek birçok farklı kullanım alanları için enkoder kullanımı gerekmektedir.
Tekerlekli enkoderler kullanım alanları açısından oldukça kolaylık sağlamaktadır. Tekerlekli enkoderler yapısı gereği hareket eden yüzeyler ile doğrudan temas gerektiren enkoder çeşididir. Tekerlekli enkoderin hareketli yüzey ile teması halinde ortaya elektrik sinyali çıkmaktadır. Ortaya çıkan elektrik sinyali sayesinde hareketli yüzeyin güncel hızı ve kat etmiş olduğu mesafenin güncel durumu kolay bir şekilde öğrenilir. Tekerlekli enkoder çeşidini sitemiz üzerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz.