Led aydınlatmaların türleri ve çeşitleri her geçen gün artmaktadır. Bunun sebebi led aydınlatmaların diğer aydınlatmalara göre daha uzun süre kullanımı, bakım maliyetlerinin daha düşük olması, renk değişimi yapmadan istenilen bölgeyi rahatlıkla aydınlatabilmesi ve enerji tasarrufu sağlamasıdır.
LED aydınlatmalar ve diğer lambaların sadece farklı tasarımları yoktur, aynı zamanda ışığı oluşturma teknolojisi de farklıdır. Geleneksel aydınlatma kabloları bir enerji kaynağına bağlandığında ve içerisindeki teller ısındığında ışık yaratırken, Led aydınlatmalar ısıya karşılık elektronik uyarma sistemi ile ışık oluştururlar. Bu nedenle Led ampüller daha az enerji kullanıp, daha az ısı yayarlar çünkü ısı ışık yaratırken kullanılan ana bileşen değildir.
Led ışık yayan diyot anlamına gelmektedir. Bu nedenle, led aydınlatmalar küçük diyotlardan oluşur. Her diyot ise yarı iletken malzemeden oluşturulur. Bu yarı iletken malzemenin katmanlarından birindeki fazla elektron, diğer katmandaki elektrondan ayrılacaktır. Elektron seviyelerinde oluşan bu fark, elektronların bir katmandan diğerine hareket etmesini sağlayarak, elektronik uyarım yoluyla ışık yaratır.
LED ışıkları tasarlarken, daha fazla yaratıcılığa izin verilebilinir. Işığın kullanım alanına bağlı olarak, imalat gerçekleşmeden önce renk sıcaklığı, parlaklık ve verime karar verilebilmektedir. Bu özellikler, diyotun boyutu, kullanılan yarı iletken malzeme ve diyot tabakalarının kalınlığına göre belirlenebilir.
Led ampüllerin üretimi hassas ve karmaşık bir konudur. İlki ve en önemlisi, yarı iletken malzeme yapımıdır. Yarı iletken malzeme, yüksek sıcaklıkta, yüksek basınç odasında elde edilir. Galyum, arsenik veya fosfor gibi elementler saflaştırılır ve daha sonra konsantre bir çözeltiye sıvılaşmış hali ile birlikte karıştırılır. Öğeler karıştırıldıktan sonra çözeltiye bir çubuk yerleştirilir ve yavaşça çekilir. Çözelti, çekilirken çubuğun ucunda kristalleşir ve uzun, silindirik bir kristal yumru oluşturur.
Bu malzeme daha sonra yarı iletken yonga plakalarında dilimlenir ve yüzey pürüzsüz olana kadar zımparalanır. Daha sonra kir, toz veya organik kalıntılardan kurtulmak için titiz bir temizlik yapılması için çeşitli çözücülerin olduğu çözeltiye daldırılır.
İşlemin bir sonraki adımında, ürüne ek yarı iletken malzeme katmanları eklenir. Bu durum katkı maddeleri eklemenin önemli bir yoludur. Daha sonra, yarı iletken üzerinde metal alanlar tanımlanır. Bu kısım tasarım aşamasında belirlenir ve diyotun ayrı ayrı mı yoksa diğer öğeler ile mi kullanılacağı dikkate alınır. Son aşamada ise diyotlar uygun şekilde monte edilir, teller bağlanır ve daha sonra üst kısımları plastikle kaplanır.
Çorlu led üretimi alanında öncü isimlerden olan Botem, led aydınlatmaları konusunda yılların verdiği deneyimle birçok alana özel led üretimleri gerçekleştirmektedir. Farklı tasarım ve kullanım alanlarına uygun üretilen led aydınlatmalar hem endüstriyel hem ev tipi kullanımlar için uygundur.