Alternatif akımı mekanik güce dönüştüren motora AC motoru denir. Bu motor alternatif bir akım tarafından tahrik edilir. Stator ve rotor, AC motorların en önemli iki parçasıdır. Stator, motorun sabit kısmıdır ve rotor, motorun dönen kısmıdır. AC motor sarımı çeşitlerine göre motorlar, tek fazlı veya üç fazlı olabilirler.
Üç fazlı AC motorlar çoğunlukla endüstri alanında elektrikten mekanik parçalara toplu güç dönüşümü için kullanılırlar. Tek fazlı AC motorlar ise küçük güç dönüşümleri için genellikle buzdolapları, fanlar, çamaşır makineleri, saç kurutma makineler ve mikserler gibi alterlerde kullanılırlar.
AC motorlar, senkron ve asenkron motorlar olarak iki çeşitte üretilmektedir. Bu iki çeşit motorda sabit eksenli rotor ve stator bulunur. Senkron ve asenkron motorların statoru aynı yapıya sahiptir. Manyetik sac levhalar ve bu sacların üzerinde bulunan yivlere oturtulmuş sargılarla birlikte mekanik güç üretirler.
Senkron motorda manyetik alan, rotorun sargısını besleyen doğru bir akım tarafından meydana getirilir. Bu tip motorların başlıca dezavantajlarından biri motorun kendi başına harekete geçememesidir.
Asenkron motorların çalışma prensibi oldukça farklıdır. Bu AC motorun sarım sayısı oldukça fazladır ve rotorun harekete geçmesi için statora indüklenen tek bir akım yeterli olamaktadır. Asenkron motorlarda bulunan rotor, harekete geçmek için başka hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymaz. Rotorun dönüş hızı, AC motor sarımı ile doğru orantılı olarak artar.